Vége a sas szezonnak

Február utolsó napja van. Mind a naptár, mind az időjárás azt mutatja, hogy vége a télnek. Nagyon változékony időjárású 3 hónap van mögöttünk, hiszen megtapasztalhattuk a szigorú “tél tábornok” szorítása mellett a januári tavaszt, esőt, havat, ködöt, napsütést. A sasok aktivitását tekintve a legsikeresebb év van mögöttünk, hiszen 95%-os sikerrel lehetett sasokat fotózni a szezonban!!! A példányszámokat tekintve legkevesebb 2 madár, de előfordult több ízben is, hogy 12-16 sas tartózkodjon egyszerre a les mellett, fotós lőtávon belül! Még pár nappal ezelőtt is, egy nap lefogása alatt 30 különböző példány mutatkozott meg az objektív előtt. Érdekes, hogy ezek közül 17 példány volt gyűrűs, amelyek főleg magyar, ill. lengyel és lett jelölésűek is voltak. Ez a tény is megerősíti a korábban tapasztaltakat, hogy február végén nagy számban mutatkozó sasok között számos északabbi, északkeleti és balti államokból származó  példány található, akár nagyobb számban, mint a hagyományosan január közepén tartott szinkronszámlálások idején. Ekkor ugyanis azok a madarak, amelyek januárban tőlünk kissé délre (“túllőve” a Hortobágyon) tartózkodnak, a természet szavára hallgatva február közepén, végén elindulnak északabbra, de a Hortobágyon még elidőznek egy ideig. Ilyenkor előfordul, hogy akár 200-250 példány rétisas tartózkodik a térségben. A helyi populáció öreg madarai ilyenkor már tojásaikon kotlanak. IMG_7517_0 IMG_7392_0 IMG_7106_0

IMG_7323_0A sasok mellett olykor egy-egy róka is tiszteletét teszi a lesnél. Itt éppen sajnos egy beteg példány.

IMG_7426_0 A les melletti vízfoltot gyakran meglátogatták a nyári ludak. (Képek: Tar János)

A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei hazánkban egyedülálló módon egy rétisas fészekhez webkamerát szereltek, amelyen át bárki figyelheti a szülőpár életét, gondosságát. Jelenleg még a tojások melengetése zajlik, túl sok történés nincs a fészekben. Később, április elején, amikor a fiókák már kikelnek mozgalmasabb lesz a fészek élete. A kamera itt megtekinthető: www.hnp.hu/retisas.php

Februárban az erdei lesnél is nagy változások tapasztalhatók. A madarak minden mozdulatában érezni a tavaszt. Az etetőre és itatóra járó madarak között gyakori a konfliktusok, a területvédő magatartások előtérbe kerülnek. Sok madár már énekel. A meggyvágók gyönyörű nászruhában zsonganak a lesnél.(Fotó: Szilágyi Attila)

meggyvágó_ad_1000

Az idei télen ritkán tapasztalható csonttollú invázió észlelhető Magyarországon. Vannak évek, amikor messze elkerül bennünket ez a faj, az idei téli szezonban azonban hosszú ideig, nagy számban mutatkoznak hazánkban. Sőt, több ízben látogatták meg a lest is ezek bóbitás északi vándorok, a fotósok legnagyobb örömére, hiszen nagyon ritka alkalom, amikor lencsevégre kaphatók ezek a tollas kis jószágok. (Fotó: Simay Gábor)

IMG_8122_0

A következő hetek a tavaszi karbantartásokkal telnek. A halastavi vizes-, és partimadaras lesek, a vércsetorony, a kócsagos-fekete gólyás, a búbos bankás, szalakótás lesek áprilistól újra “hadrendbe” kerülnek, ezek felkészítése záloga a szép képek elkészítésének.

Szépséges tavaszt kívánunk minden természetkedvelő számára!

Sakertour team

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s