Változékony január

Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy hiába mutat telet a naptár, a zimankó csak hellyel-közzel tölti ki a hónapot. Így volt ez az idei első hónapban is … Gyakran tapasztalhattunk esőt, ködöt, napsütést…szerencsére a hóborítást is élvezhettük két héten át. Emlékezzünk csak! Az évfordulót fagyos, ködös napok jellemezték, majd megérkezett a várva várt hó, amely nem volt tartós. Meleg front és ködök varázsoltak őszies időjárást a Hortobágyra, majd újabb havazás, végezetül enyhe, tavaszias napok búcsúztatják a januárt. Szerencsére van ami kerülte ezt a csapongó változékonyságot… ez nem más, mint a sasok jelenléte. Stabilan mozogtak a hónap egészében. Legtöbb 18 példány volt, amely egy időben táplálkozott a lesnél. Jellemzően 4-8 sas mutatkozott naponta. A decemberben tapasztalt szokatlanul erős parlagi sas jelenlét alább hagyott, január első felében már csak egy példány látogatta az etetőhelyet. A lesek körül szép, havas környezetben hangulatos képeket lehetett készíteni. Előfordult, hogy a köd ráfagyott a madarak tollára, jó témát szolgáltatva a lesben ülő fotósok számára.

sas deres portré  sas_dér_805

Fotók: Szilágyi Attila

A zordabb környezet előhozta az agresszivitást a madarakból. Persze ez a legtöbb esetben csak erőfitogtatás, nem fajul véres küzdelemmé. Főleg a fiatalok próbálgatják az erejüket, ezzel is készülve a felnőtt életük esetleges küzdelmeire.

IMG_5091 900 IMG_5094 900

(Fotók: Lóki Csaba; www.lokicsaba.hu)

A hónap közepén tartották a X. Országos Sasszinkront, amely nem más, mint egy adott időintervallumban végrehajtott sasszámlálás, amely után képet kapunk, hogy az adott időszakban hol és mennyi sas tartózkodik. Az idei esemény kimagasló eredményeket hozott: a Hortobágyi Nemzeti Parkban és tágabb térségében 193 rétisast 11 parlagi sast és egy fekete sast számoltak a megfigyelők.

Bízom abban, hogy a februárban még élvezhetjük a tél örömeit. A tapasztalatok szerint a hónap második felében tartózkodik a legtöbb sas a Hortobágyon. A helyi (kárpát-medencei) sasok száma ilyenkor feldúsul távolabbi területen költő (lengyel, balti államokbeli) populációk madaraival, amelyek rendszeresen felbukkannak a leseknél.

Üdvözlettel

a Sakertour csapat

Ui: Kövessetek minket a Facebookon!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s