A nyár első pillanatai

A nyári forróság beálltával általában a madarak aktivitása is csökken, de a június kivételnek tekinthető, hiszen rengeteg faj számára ez még a költési időszak, így a fészkeléshez kapcsolódó aktivitásuk is igen magas lehet.

A kék vércsék és szalakóták számára ez a fiókanevelés időszaka, így a táplálékot hordó szülők rendszeresen megfordulnak a fészkelő ládáknál. Mindkét fajnál a hímek vadásznak aktívabban, azonban a zsákmányt sokszor átadják a tojónak. Ez a momentum, szép, érdekes és akcióban gazdag képek elkészítését teszi lehetővé. (Fotók: Szilágyi Attila)

Más fajok már túl lehetnek első fészkelésükön és másodköltési kísérletük előtt újból aktívabbá válnak, így a legtöbb énekes madár énekét is hallhatjuk, bár elsősorban a hajnali órákban. Érdemes hát a nap első fényeiben cserkeléssel is próbálkozni, hiszen éneklő, territoriális madarak esetében sokszor sikerrel járhatunk.

Ritka fotós zsákmány a rét tücsökmadár (Simay Gábor)

A vizes leseknél épp a nyári meleg vonzza a fajokat a közelben. Ilyenkor gyakrabban járnak az itatókhoz is szomjukat oltani az erdei madarak, gyakran már frissen kirepült fiatalok társaságában.

Nyaktekercs az itatónál (Fotó: Laurent Valette)

Ilyen száraz évben bármilyen kis víz is mágnásként vonzhatja a madarakat, kiváltképp, ha ott bőséges táplálékot is találnak maguknak. Így a gyakoribb gémfélék és kanalasgémek mellett a ritkán fotózható fekete gólyák is rendszeres vendégek voltak egy ilyen táplálkozó helynél kihelyezett les előtt, páratlan fotós lehetőséget nyújtva szinte nap, mint nap. Ezek a helyek azok – az itatók és jó táplálkozó helyek – ahol a nyár további részében is gazdag fotós zsákmányban bízhatunk, hiszen a nyári hőség és szárazság szinte garantáltan fenntartják majd a madarak érdeklődését.  A kis kárókatonás lesnél a hajnali és esti fények és az elő- és háttér virágszőnyege különleges közeget biztosítanak a madárfotózáshoz. (Fotók: Szilágyi Attila)

A nyári szabadságolások idején is várjuk a sok érdekes téma iránt érdeklődőket!

Kellemes nyarat kíván

a Sakertour csapat

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s