Vércsék a fészekben és egyebek…

A szokatlanul elhúzódó tél után kérlelhetetlenül itt a tavasz. Az első bíbicek már tojásaikat melengetik a pusztai vizek környékén, a pajzsoscankók és nagy godák csapatai színesítik a tocsogókat. A vetési varjú kolóniákban nagy a nyüzsgés, van olyan varjú, mely már kotlik a tojásaikon, míg mások még javában a fészkeiket tatarozzák, elcsenve a szomszéd fészekből egy-egy ágacskát. A nádasok is kezdenek megtelni madárénekkel. A sitkék mellett, már olykor a cserregő nádiposzáták is “dalra” fakadnak. A nyári ludak hamarosan már fiókáikat vezetgetik a friss legelőre. A túzokok nászidőszaka is elkezdődött. A kakasok hajnalban és kora reggel már intenzíven dürögnek a tojók kegyeit keresve.

A vércselesnél a beszállóágakat gyakran látogatják a vörös vércsék. A lesre szerelt odút már hetek óta foglalja egy pár, ha marad az enyhe tavaszi időjárás, akár hamarosan tojásrakásba is kezdhetnek. Ennek csalhatatlan jele, hogy már párzás is volt a les előtti ágon.

Fotó: Szilágyi Attila

További képek
A vörös vércsék egyre nagyobb számban maradnak a fészkelőhelyek környékén a tél folyamán is, így az első párok már februárban-március elején foglalják (és védelmezik a többi madártól) a legoptimálisabb fészkelőhelyeket.  Már április elején költésbe kezdenek, míg közeli rokonaik, a kék vércsék, csak a hónap közepén, végén érkeznek vissza afrikai telelőhelyükről. Áprilisban még van lehetőség a vércsés lesben fotózni (főleg hétköznapokon).

A kis kárókatonás lesnél jó a mozgás. A névadó faj mellett, annak “nagy testvére” is látogatja a helyet, köszönhetően a tóban lévő rengeteg halnak. A klasszikus fajok mellett (kis kárókatona, szürke gém) olyan ritkábban fotózható fajok is használják a les előtti szigetet, mint a kendermagos és a kanalas réce. Áprilisban és májusban a kis kárókatonákat teljes nászruhában lehet megörökíteni.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fotók: Tar János

Még egy kis ízelítő a kis kárós lesből.

Az itatós les menti erdőből teljesen elszivárgott a hóolvadék és az eső, így a környéken csak az itatóban van lehetőség a madarak számára vizet találni. Egyre több madár látogatja a helyet. A nagy és közép fakopáncsok mellett, rigók, cinegék, pintyek, vörösbegyek, rozsdafarkúak és füzikék rendszeresen mutatkoznak. A tavasz későbbi szakaszában még jóval több faj fog felbukkanni.

További szép tavaszt kívánunk!

a Sakertour csapat

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s